Analyse van het rustelozebenensyndroom
Als men het heeft over slaapproblemen, gaat het vaak over slaapwandelen of slapeloosheid, maar zelden over het rustelozebenensyndroom. Nochtans hebben duizenden Belgen er last van. We bekijken het syndroom van dichterbij.
Wat is het rustelozebenensyndroom?
Het rustelozebenensyndroom is een sensomotorishe, chronische aandoening en heeft dus een weerslag op zowel de zintuiglijke functie als op de motoriek. Na een lange werkdag wil u thuis graag ontspannen. U nestelt zich in de sofa, maar voelt tintelingen in uw benen. Om van dat onaangename gevoel af te raken, moet u weer opstaan. Die tintelingen worden ook wel loopdrang genoemd. Ze kunnen ook aanvoelen als:
- kriebels
- een trekkerig gevoel
- een elektrische schok
- pijn (bij een sterkere vorm van het syndroom)
Het syndroom volgt je bioritme of de interne klok van het menselijk lichaam die een cyclus van ongeveer 24 uur heeft en een aantal fysiologische processen reguleert. De symptomen steken meestal de kop op als u gaat liggen en kan de nachten ernstig verstoren. Ze kunnen licht of ernstig zijn en zich dagelijks of onregelmatig voordoen. Meestal treedt het rusteloze gevoel op bij de onderste ledematen. Het komt echter soms ook voor bij de armen.
Wat is de oorzaak?
De oorzaak van het syndroom is onbekend. Een eerste theorie stelt dat een gebrek aan ijzer in de hersenen, vooral in de neuronen die dopamine bevatten, de oorzaak is. IJzer draagt immers bij tot de aanmaak van dopamine, een neurotransmitter. Een gebrek aan ijzer zou een storing in de metabolische wegen van dopamine teweegbrengen. Dat kan op zijn beurt zorgen voor de symptomen van het rustelozebenensyndroom.
Het rustelozebenensyndroom kan ook genetisch bepaald zijn of gelinkt worden aan andere ziekten, gedrag of situaties die de symptomen uitlokken of verergeren. Bijvoorbeeld bij diabetes, een trage schildklier, chronisch nierfalen, overgewicht, stress, gebruik van alcohol, tabak, koffie of thee, chocolade, ...
Hoe behandel je dit syndroom?
De beste manier om het rustelozebenensyndroom te behandelen is om uw leef- en eetgewoontes aan te passen. Het is aanbevolen om:
- minder tabak, alcohol, koffie/thee of chocolade te verbruiken
- aan matige lichaamsbeweging te doen
- op vast tijdstippen te gaan slapen en op te staan
- stimulerende activiteiten voor het slapengaan te vermijden (sport, videogames, ...)
In sommige gevallen kan medicatie soelaas bieden. Als u symptomen van het rustelozebenensyndroom ervaart, neem dan contact op met uw huisarts.
Heeft uw matras een invloed op de symptomen van dit syndroom?
Of u nu kiest voor een stevige matras, een zachte matras of een schuimmatras, dat heeft weinig invloed op het rustelozebenensyndroom. Een kwaliteitsmatras daarentegen zorgt ervoor dat u zich goed voelt en vermindert de stress na een drukke dag. Zoals hierboven vermeld, kan stress de symptomen van het syndroom in de hand werken. Een goed gevoel als u wakker wordt, heeft hoe dan ook enkel positieve effecten.