Hoera, ’s morgens een kilo lichter!

Doe de test.

Ga voor het slapengaan op de weegschaal staan, en doe hetzelfde als u pas bent opgestaan. De kans is groot dat u ’s morgens één kilo minder weegt.

Hoe komt dat? Tijdens het slapen geeft ons lichaam vocht af aan de omgeving. Dat gebeurt via de ademhaling en transpiratie via de huid. Per nacht kan dit vochtverlies oplopen tot meer dan één liter - in sommige gevallen zelfs 2,5 liter.

Minstens een kwart wordt van dat vocht wordt via de matras en de bedbodem afgevoerd. De rest verdwijnt via het dekbed en de openingen tussen dekbed, lichaam en matras.

Hoera, ’s morgens een kilo lichter!

We hoeven het u niet uit te leggen: hoe meer vocht het slaapsysteem kan absorberen en transporteren, hoe beter. Daarom is een goede ventilatie cruciaal. Een Lattoflex systeem scoort optimaal op dat vlak. Bij boxsprings en traagschuimmatrassen is de vochtdoorlating veel beperkter.

Tip: zorg ook voor een goede verluchting van de slaapkamer. ’s Nachts een raam laten openstaan is bevorderlijk voor een goede slaapkwaliteit.

 

Wat is de invloed van vocht op mijn slaapkamer? 

Ieder mens verliest per nacht een kwart tot een halve liter vocht. Dit gebeurt gedeeltelijk via de adem en voor circa 60% via de huid (transpiratie). Een groot deel van deze 60% blijft achter in uw bed (beddengoed en matras) en moet dagelijks afgevoerd worden. Sla daarom iedere dag, na het opstaan, uw dekbed of dekens geruime tijd open zodat het vocht kan ontsnappen. Verlucht ook uw slaapkamer door circa 20 minuten een buitenraam open te zetten. Belangrijk is dat u de juiste balans tussen isolatie, verwarming en ventilatie zoekt; zo voorkomt u condensatie en schimmelvorming aan de onderzijde van uw matras.

 

Hoe krijg ik het niet te warm of te koud in bed?

Behalve de juiste temperatuur in uw slaapkamer, speelt ook de kwaliteit van uw bed een rol. Het menselijk lichaam geeft immers continu warmte af. Het warmte-isolatievermogen van een bed wordt voornamelijk bepaald door het interieur van de matras. Wie het snel warm heeft, kiest bijvoorbeeld het beste voor een goed ventilerende matras uit de Lattoflex collectie.

 

Beperking van het risico op allergieën 

Allergieën komen steeds vaker voor. De oorzaken zijn ruim en uiteenlopend. Een van de meest verspreide vormen van allergie is die voor de huisstofmijt. Huisstofmijten zijn microscopisch kleine insecten die gedijen in een warme, donkere en vochtige omgeving (tussen 17 en 25°C). Ze nestelen zich dus graag in het beddengoed, in tapijten en meubelstoffen, in de vacht van huisdieren en in de warmste delen van ons lichaam (huidplooien, oksels, ...). De concentratie van huisstofmijten kan zeer hoog oplopen (tot 15.000 per gram stof). 
Op zich zijn deze diertjes niet schadelijk voor de mens. Ze voeden zich onder andere met schilfertjes van menselijke of dierlijke huid en met schimmels. 

Mensen worden echter niet allergisch aan de huisstofmijt zelf, wel aan zijn uitwerpselen. Zo’n allergie uit zich meestal in nies- en hoestbuien. 
Als u het risico op allergie wil beperken, raden wij u ten zeerste aan om onze slaap- en onderhoudstips te volgen. 
Daarnaast is het ook nuttig uw matras bij grote vrieskou te ventileren. Huisstofmijten houden immers niet van licht en kou, dus als u uw matras regelmatig op deze manier ventileert, houdt u hun aantal beperkt. Blijft u desondanks allergieklachten hebben, dan raden wij u aan uw arts te raadplegen.

Configureer
uw matras

Met een Lattoflex matras geniet u van ongelimiteerd comfort, dankzij de beste materialen. Dat voel je. Ontdek de matras die het best bij u past