5 tips om goed wakker te worden
De wekker gaat, u opent uw ogen, uw lichaam komt in beweging: drie fases die elkaar dag na dag herhalen, met wisselende moeilijkheidsgraad. Voor sommigen een marteling, voor anderen een simpele routine, we zijn niet allemaal gelijk als het op wakker worden aankomt. In dit artikel leggen we uit hoe u een goede nachtrust kunt bevorderen, in de hoop dat u daardoor elke ochtend fit opstaat.
Wat is een rustgevende slaap?
Een goede nachtrust is niet meer dan een "wiskundige formule": een ideale nachtrust duurt tussen 6 en 8 uur, met een diepe slaapfase van ongeveer 1,5 à 2 uur (d.w.z. 15 tot 25% van de totale slaapperiode).
Maar aangezien we slapen, hoe kunnen we de duur van deze diepe slaapfase controleren? Wel, met het risico u teleur te stellen, er is geen wonderrecept, vooral omdat we allemaal verschillend zijn. Onder de juiste omstandigheden zal uw lichaam deze ideale herstelformule echter op natuurlijke wijze toepassen en dat is waarmee wij kunnen helpen.
3 bepalende factoren
Voordat u de juiste gewoontes kan hanteren, moet u uw nachtrust begrijpen. Laten we samen de bepalende factoren ontcijferen die u helpen de juiste voorwaarden te scheppen voor een goed herstel tijdens de nacht.
Uw slaapomgeving
Uw slaapomgeving beïnvloedt rechtstreeks het vermogen van uw lichaam om de batterijen op te laden. Besteed daarom aandacht aan de temperatuur van de kamer, de kwaliteit van de lucht en de mate van duisternis.
Uw levensstijl
Een gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging bevorderen het algemeen welzijn, inclusief de slaap.
Een bed dat bij u past
We hebben allemaal wel eens minder goed geslapen op vakantie of wanneer we een weekendje van huis waren. En hoewel sommige mensen veeleisender zijn dan anderen als het op comfort aankomt, hebben we het allemaal overleefd. Maar als het op het dagelijkse leven aankomt, kunnen we het er allemaal over eens zijn dat een bed dat bij ons lichaam past essentieel is.
5 praktische tips
Op basis van deze 3 factoren volgen hier 5 praktische tips die u helpen 's nachts beter te slapen.
Verlucht uw kamer, zelfs in de winter
De ademhaling ligt aan de basis van de verschillende processen die ons lichaam helpen goed te functioneren, inclusief herstel. Als de kwaliteit van de lucht die we inademen niet optimaal is, is onze nachtrust dat ook niet.
Wij raden u dan ook sterk aan uw slaapkamer (en ook de andere kamers in uw huis) elke dag te luchten om de lucht zoveel mogelijk te zuiveren van verontreinigende stoffen en vocht.
Hoe vaak per dag en hoe lang moet u de ramen openen? Afhankelijk van het tijdstip waarop u thuis bent, kan u een of meerdere ramen openzetten (zelfs in de winter) gedurende ten minste:
- 5 minuten 3 keer per dag (bijvoorbeeld bij het opstaan, overdag en voordat u naar bed gaat)
- 15 minuten eenmaal per dag (bij voorkeur tijdens de tweede helft van de dag)
Optimaliseer de temperatuur
De koukleumen onder ons zullen misschien verbaasd zijn, maar de ideale temperatuur voor een slaapkamer 's nachts ligt tussen 16 en 18°C. Het is namelijk wetenschappelijk vastgesteld dat deze temperatuur de slaapkwaliteit bevordert door de ademhaling te vergemakkelijken.
Vind de graad van duisternis die het best bij u past
Sommige mensen slapen het liefst in volledige duisternis, terwijl anderen de voorkeur geven aan een lichte verduistering zodat ze wakker kunnen worden bij daglicht. Beide zijn goed, het is gewoon een kwestie van uitzoeken wat het beste bij u past. Lees daarom ons artikel over de hormonale impact van daglicht. Naast uitleg vindt u ook tips over hoe u volledige duisternis in uw kamer kunt bereiken.
Eet niet minder dan 2 uur voor het slapen gaan
Een gezond voedingspatroon en regelmatige lichaamsbeweging vermindert niet alleen uw stressniveau (de aartsvijand van de slaap), maar ook het vermogen van uw lichaam om zich 's nachts te herstellen. Eet 's avonds geen gefermenteerde voedingsmiddelen (prei, uien, kool, enz.) en probeer niet minder dan 2 uur voor het slapengaan te eten. De tijd die aan de spijsvertering wordt besteed, is minder hersteltijd voor uw lichaam.
Kies een comfortabel bed
Een goede bedbodem, een degelijk matras (kies vooral voor een kwaliteitsmatras) en een ergonomisch kussen zal het risico om 's nachts wakker te worden sterk verminderen. Aarzel niet om advies te vragen aan een Lattoflex-expert.