5 vooroordelen over slapen
We horen regelmatig vooroordelen over slaap: we moeten 8 uur slapen om fit te zijn, het blauwe licht van beeldschermen belemmert ons in onze slaap, we mogen geen dutje doen, we mogen geen planten in de slaapkamer zetten, ... Het zijn enkele uitspraken die vaak gedaan worden, maar zijn ze correct? Wij zoeken het uit.
8 uur slaap is essentieel voor een goede gezondheid
Niet waar
Er zijn zogenaamde "zware slapers" en "lichte slapers". Sommige mensen hebben 10 uur slaap nodig om zich de volgende ochtend goed te voelen, terwijl anderen zich al goed voelen na 6 uur slaap. De ene persoon is de andere niet. Het belangrijkste is uw biologische klok respecteren. Als u weet dat u veel rust nodig heeft om de volgende dag goed voor de dag te komen, organiseer u daar dan naar. Doet u dat niet, dan zal u zich inderdaad uitgeput voelen gedurende de dag.
Het gebruik van schermen (blauw licht) voor het slapen verstoort uw slaap
Waar
Contact met blauw licht enkele uren voor het slapengaan zou nadelig zijn voor een goede nachtrust. Het kan langer duren voordat u in slaap valt nadat u uw smartphone in bed hebt gebruikt of televisie hebt gekeken. Dit soort licht zendt namelijk signalen naar uw hersenen die het in slaap vallen tegenwerken. Dus uw lichaam weet niet dat het tijd is om te slapen. Probeer beeldschermen daarom zo'n twee uur voor het slapen te vermijden. Test het een maand lang en u merkt al verschil in de kwaliteit van uw slaap. Bovendien kan technologie in de slaapkamer bij sommige mensen stress veroorzaken, omdat ze voortdurend met de buitenwereld verbonden zijn, bijvoorbeeld door 's nachts e-mailberichten te ontvangen en die te controleren. Smartphones uit uw kamer verwijderen, kan alleen maar goed voor u zijn.
Slapen overdag houdt u 's nachts wakker
Gedeeltelijk waar
Het hangt ervan af wanneer u een dutje doet en hoe lang. Als u rond 18 uur een dutje doet, zult u bijvoorbeeld 4 uur later moeilijk in slaap kunnen vallen. Hetzelfde geldt als uw dutje langer duurt dan 30 minuten. Daarna gaat u in een zogenaamde diepe slaap en zal het moeilijk zijn om wakker te worden en verder te gaan met uw dag.
Denk eraan dat een dutje nuttig is als het maximaal 30 minuten duurt en u het niet te laat op de dag doet. Het kan u de boost geven die u nodig heeft om uw dag energiek voort te zetten.
Planten in uw slaapkamer zijn niet aan te raden
Niet waar
U mag zeker planten in uw slaapkamer zetten, als u het maar spaarzaam doet. Zet geen planten of andere dingen in de kamer die u hinderen bij het slapen. Een of twee voor de sier is geen probleem.
Veel mensen raden het af omdat planten 's nachts zuurstof opnemen en CO2 afgeven. U moet weten dat dit in kleine doses helemaal niet erg is voor uw gezondheid. Aarzel dus niet om een beetje leven in uw kamer te brengen met planten. Bovendien, als u ze verzorgt voor het slapengaan, kan het u helpen te ontspannen en gemakkelijker in slaap te vallen.
"Ik kan niet in slaap vallen, dus ik blijf beter in bed liggen”
Niet waar
Dit is een heel slecht idee. U zal niet sneller in slaap vallen als u in bed blijft liggen woelen en draaien. Bovendien loopt u het risico een verband te leggen tussen uw bed en niet weten hoe te slapen. Dat gevoel zal zich dan vaak herhalen en u beletten in slaap te vallen als u eenmaal in bed ligt. Sta dus op, ga naar een andere kamer en ontspan met een rustige activiteit. Het houdt uw geest bezig, ontspant u en zorgt ervoor dat u rustiger in slaap valt. U kan bijvoorbeeld meditatie doen. Er zijn steeds meer podcasts beschikbaar op het internet, waarmee u een kort moment van meditatie kan inlassen. Daarnaast kan u bijvoorbeeld een boek lezen of naar muziek luisteren.