Het belang van daglicht om wakker te worden
Bent u in het midden van een droom, comfortabel slapend op uw kwaliteitsmatras, en heeft u vervolgens moeite met wakker worden? Heeft u ook meer dan één wekker staan op uw smartphone? Dat is niet de beste oplossing. In dit artikel leggen wij uit waarom en bieden we enkele alternatieven aan.
Het nadeel een smartphone of wekkerradio
We kennen allemaal het onaangename gevoel plots gewekt te worden door vervelend gerinkel. Het duurt een paar minuten voordat u zich oriënteert. En soms zetten we uit gewoonte de wekker uit en gaan meteen weer slapen, om ons een paar minuten later, onder stress, te realiseren dat we te laat zijn. Deze manier om de dag te beginnen is onnatuurlijk, onaangenaam en niet aan te bevelen. De overgang tussen slaap en waken is te abrupt. Dat kan leiden tot slaaptraagheid, een toestand van slaperigheid die aanhoudt als u wakker bent. Dat kan een paar minuten duren of tot enkele uren oplopen.
Wat zijn de oplossingen?
De meest natuurlijke oplossing is het gebruik van daglicht. Op die manier wordt u op een zachte en meer geleidelijke manier wakker, zonder 's morgens overvallen te worden. In feite neemt het daglicht geleidelijk toe, zodat we de tijd krijgen om wakker te worden doordat het beetje bij beetje ons gezichtsveld binnendringt. Het is een manier om de dag goed te beginnen.
p>De huidige maatschappij staat ons echter niet toe op te staan op het tijdstip dat we willen, afhankelijk van de zon. We hebben immers vaste schema's (werk, kind, school, sportactiviteit, ...) We zouden slechts af en toe van de voordelen van zonlicht profiteren om wakker te worden (wanneer we op vakantie zijn, bijvoorbeeld.) Daarom zijn er wekkers ontworpen die het licht van de zonsopgang nabootsen. Zo kan u de dag elke ochtend rustig beginnen.
Nadruk op dageraadsimulatoren
De dageraadsimulator is een wekker waarmee u het zonlicht bij dageraad en schemering kan imiteren. U hoeft alleen maar het uur in te geven waarop u wil opstaan. De simulator zal 30 tot 40 minuten voor de tijd die u had ingegeven een steeds krachtiger licht verspreiden om u zachtjes en op het juiste moment te wekken. Door geleidelijk de intensiteit van het licht te verhogen, stopt de dageraadsimulator de productie van melatonine (het slaaphormoon) in onze hersenen. Deze actie synchroniseert onze verschillende biologische ritmes.
U kan de schemerfunctie gebruiken om u te helpen rustig in slaap te vallen. Dat werkt vooral als u bijvoorbeeld gestrest bent en moeilijk in slaap valt omdat u uw gedachten niet op pauze kan zetten. Bovendien kunnen sommige dageraadsimulatoren natuurgeluiden nabootsen om u nog meer te ontspannen wanneer u in slaap valt of wakker wordt. Als u moeite heeft om in slaap te vallen, bekijk dan zeker onze blogpost over vijf zaken die helpen om de slaap te vatten.
De voordelen van wakker worden met een dageraadsimulator
Met een dageraadsimulator kan u uw interne klok opnieuw synchroniseren. U wordt makkelijker wakker en bent dus fitter. Als u de dag niet begint met het schelle geluid van een wekker, zou u in een betere stemming zijn en minder gestrest zijn zodra u opstaat. Zoals hierboven is uitgelegd, helpt de schemerfunctie ook om problemen met in slaap vallen te verminderen. Bovendien kunt u, door het nabootsen van zonlicht, zelfs in de winter problemen bestrijden die verband houden met winterdepressie. Het kan voor kinderen ook als nachtlampje worden gebruikt.