Wat zijn de gevolgen van buikslapen?

Op uw buik slapen, wordt gezien als de slechtste slaaphouding. U slaapt beter op uw zij of rug, maar wat als u toch elke ochtend wakker wordt op uw buik? Wat zijn de gevolgen van buikslapen? Wat kan u doen om de negatieve effecten te beperken of de slaaphouding af te leren?

Wat zijn de gevolgen van buikslapen?

Welke gevolgen heeft buikslapen?

Buikslapen belast uw nek en rug

De meeste buikslapers, liggen de hele nacht met hun nek gedraaid om vrij te kunnen ademen. In deze houding is het bijna onmogelijk om de wervelkolom in een natuurlijke stand te houden. Daarnaast zakt de onderrug vaak te ver door, wat de tussenwervelschijven onder spanning zet. Dat kan resulteren in overbelasting van uw onderrug, halswervels en nekspieren. In ernstige gevallen kan langdurig buikslapen zelfs tot een hernia leiden.

 

U snurkt minder als u op uw buik slaapt

Een voordeel van buikslapen is dat u minder snurkt of er zelfs helemaal mee stopt. Dat is de reden dat sommigen zich die slaaphouding hebben aangeleerd. Er zijn uiteraard andere remedies tegen snurken die minder belastend zijn voor het lichaam.

 

Wat kan u doen om de negatieve gevolgen van buikslapen te beperken?

Kies voor een hardere matras om te voorkomen dat uw rug te veel doorzakt

Als fervente buikslaper kiest u best voor een harde matras. U kan zelfs zover gaan dat u nog een hardheid hoger kiest dan u zou worden aangeraden indien u op uw zij zou slapen. Een harde matras beperkt de doorzakking van uw rug en behoudt zoveel mogelijk een natuurlijke stand van uw ruggenwervel. 

Naast een goede ondersteuning, moet uw matras ook een uitstekende drukverdeling hebben. Het kan namelijk dat u op uw rug slaapt doordat u ligpijnen ervaart in andere slaaphoudingen. Kies dus voor een ergonomische matras met een uitstekende zonering, zoals de matrassen van Lattoflex.

Door de juiste matras te kiezen, kunt u de kwaliteit van uw slaap aanzienlijk verbeteren en uw rug op lange termijn beschermen.

 

Slaap op een zacht en dun hoofdkussen

Als buikslaper moet u een te dik en hard hoofdkussen vermijden. Zo'n hoofdkussen zorgt ervoor dat uw nek nog meer verdraaid ligt tijdens de nacht. Uw hoofd komt namelijk hoger te liggen dan uw rug, waardoor uw nekwervels onder spanning staan. Bovendien zal u met een dik hoofdkussen de neiging hebben om uw hoofd scheef te draaien voor een vrije ademhaling. Kies dus voor een zacht en dun hoofdkussen om uw nek zo min mogelijk te belasten.

Wat u daarnaast ook kan doen is een klein stevig kussen onder uw buik/heupen te plaatsen om uw wervelkolom in een zo natuurlijk mogelijke houding te houden. Elke ochtend uw rug en schouders stretchen kan ook helpen om de druk op uw lichaam te verminderen.

 

 

Hoe kan u buikslapen afleren?

Een slaapgewoonte veranderen kan moeilijk zijn, omdat je lichaam 's nachts onbewust beweegt. Met een paar aanpassingen en wat geduld is het echter mogelijk om een meer ergonomische houding aan te nemen die uw rug ten goede komt.

 

Controleer of uw matras aangepast is aan uw slaapnoden

Zoals hierboven vermeld, kan buikslapen een manier zijn om ligpijnen in andere slaaphoudingen te vermijden. Controleer daarom dat uw matras aangepast is aan uw slaapnoden. Is dat niet zo, dan kan simpelweg een andere matras aanschaffen een oplossing betekenen. Ga hiervoor langs bij een slaapexpert die u met advies kan bijstaan.

 

Maak gebruik van een positioneringskussen

Het is niet makkelijk om een slaaphouding af te leren, omdat u zich in uw slaap onbewust beweegt. Een positioneringskussen kan hiervoor een oplossing bieden. Dat is een langwerpig kussen dat u tussen uw benen plaatst en langs uw lichaam legt. Zo'n kussen zorgt ervoor dat u zich minder makkelijk naar uw buik kan draaien.

 

De truc met de tennisbal of een anti-snurk apparaat

U kan ook de befaamde truc met de tennisbal proberen om te stoppen met buikslapen. Steek een tennisbal in een wasmandje en naai dat aan de voorzijde van uw pyjama. Zo wordt op uw buik slapen zeer onaangenaam.

Slaapt u op uw buik om niet te snurken? Dan kan u investeren in een anti-snurk apparaat. Zo snurkt u niet meer en hoeft u ook niet op uw buik te slapen.

 

Een geleidelijke verandering voor een betere nachtrust

Afleren om op uw buik te slapen kost tijd en doorzettingsvermogen. Begin geleidelijk met het toepassen van deze tips en pas enkel die toe die voor u werken. Beetje bij beetje zal uw lichaam zich aanpassen aan een gezondere houding en zullen uw nachten comfortabeler en rustgevender zijn.

Vind een Lattoflex-verkooppunt bij jou in de buurt

Ontdek hier