Welke invloed heeft slaap op de mentale focus?

Slaap speelt een belangrijke rol in de mentale focus en rust. Wanneer u slecht slaapt, zal u minder oplettend en helder zijn. Om optimaal te presteren is voldoende nachtrust dus onontbeerlijk. Ontdek hoe Koen Naert de relatie tussen slaap en mentale focus ervaart.

Om de inhoud te zien, moet je de
cookies accepteren

Wat is slaap?

Slaap is een toestand waarin ons lichaam en geest tot rust komen. Die toestand is noodzakelijk. Het stelt ons in staat om te herstellen, te ontspannen en te herbronnen, waardoor we ons 's ochtends en de rest van de dag helemaal opgeladen en vol energie kunnen voelen. Slaap kan dus een grote invloed hebben op onze levenskwaliteit.

Hoe beïnvloedt slaap onze geest?

Tijdens uw slaap maakt u uw hoofd leeg. U verwerkt alle bezigheden en gedachten van overdag. 's Ochtends staat u fris en met een leeg hoofd op. Klaar om te beginnen aan de volgende dag. Als u geen voldoende slaap heeft, dan bestaat het risico dat u niet alle beslommeringen van overdag kan verwerken. Wanneer u opstaat, zit uw hoofd nog vol met zorgen van de vorige dag. Uw geest zal dan minder open zijn voor de nieuwe informatie die de dag met zich meebrengt.

Ook voor een goede concentratie is slaap noodzakelijk. Onvoldoende nachtrust kan leiden tot een gebrek aan concentratie, het minder makkelijk verwerken van ideeën en een slechter geheugen. Bovendien kan u dankzij voldoende slaap beter omgaan met stress en negatieve gevoelens.

Tot slot speelt slaap ook een belangrijke factor bij uw humeur. Heeft u onvoldoende geslapen, dan zal u waarschijnlijk niet zo goed gezind zijn dan na een lange en kwalitatieve nacht.

"In de laatste fase van een wedstrijd kruipt het in mijn hoofd als ik iets te weinig geslapen heb."

Koen Naert

Mentale focus noodzakelijk om goed te presteren

Koen Naert hecht veel belang aan slaap. Hoe meer hij kan slapen, hoe beter zijn mentale focus. Slaapt hij eens wat minder, dan merkt hij dit onmiddellijk aan zijn mentale focus tijdens het sporten. Slaap is dan ook een belangrijke onderdeel van zijn voorbereiding op wedstrijden.

Dat is logisch als je weet dat slaap je helpt omgaan met stress en negatieve gevoelens. Bovendien is slaap noodzakelijk voor een goede concentratie en dus mentale focus.

OP ZOEK NAAR MEER WEETJES, TIPS & TRICKS OF INSPIRATIE?

Duik in onze blogs en dompel je onder in sport- en gezondheidsweetjes, handige tips en tricks voor uw bed en inspiratie voor uw slaapkamer.

Lees het hier!